Penikkataudin oireet

Ensimmäinen oire on ohimenevä kuume, joka nousee 3-6 päivän kuluttua tartunnasta. Se liittyy viruksen leviämiseen elimistössä. Ruokahaluttomuus, vähäinen yleistilan heikentyminen, silmä- ja sierainvuoto ja risatulehdus ovat mahdollisia oireita sairauden alussa.

Jos koiran immuunivaste on tässä vaiheessa riittävän vahva, viruksen leviäminen kudoksissa estyy ja koira paranee täysin.

Jos elimistö ei kykene torjumaan virusta, se leviää elimistön pintakudoksiin ja keskushermostoon. Sairauden alkuoireet häviävät, mutta virus lisääntyy ja leviää kaikkialle elimistöön.

Pintakudosten virusinfektio aiheuttaa oireita hengitysteissä, ruoansulatuskanavassa ja iholla noin 10 päivän kuluttua tartunnasta. Viruksen aiheuttama tuho elimistön puolustusjärjestelmälle altistaa bakteerien aiheuttamille toissijaisille tartunnoille, jotka ovat penikkataudin aiheuttaman kuolleisuuden suurin syy. Oireilu siis pahenee toissijaisten bakteeri-infektioiden seurauksena ja oireina todetaan märkäistä sierainvuotoa, yskää, hengitysvaikeuksia, keuhkokuumetta, ripulia, oksentelua ja märkärakkuloita iholla.

Noin 20 päivän kuluttua infektiosta saattaa esiintyä hermosto-oireita, kuten kehän kiertämistä, pää vinossa kulkemista, silmävärvettä, kouristuksia ja halvauksia. Tahdoton nykiminen ja lihaskouristukset, joita edeltää purkan pureskelua muistuttava suun liike, ovat tyypillisiä penikkatautiin liittyviä hermosto-oireita. Vaikeat hermosto-oireet johtavat usein koiran lopettamiseen eläinsuojelullisista syistä. Jotkut koirat voivat vielä toipua, vaikka tauti olisi edennyt tähän vaiheeseen, mutta niille jää usein pakkoliikkeitä.

Koiran penikkatauti